Van bouw tot presentatie Hildewaris op 30 april 2009

In 2008 wordt Hildewaris gebouwd in een boerenschuur in Esbeek en in het najaar wordt het gevaarte ondergebracht in de Hilvaria Studio’s om daar te worden afgewerkt. Het wordt een multifunctionele reus, die dienst kan doen als decor voor een theaterstuk en als poppentheater.

 

Daarvoor wordt Hildewaris voorzien van openslaande deuren aan de voorkant en wordt in de romp van Hildewaris ruimte vrijgehouden zodat men rechtop in Hildewaris kan staan en er doorheen kan lopen. Aan de zijkanten wordt ruimte vrijgehouden voor een geluidsinstallatie met accu’s, geluidsboxen, versterker, microfoon en afspeelmogelijkheden van cd, ipods etc. Om geen doorkijkgat in de aankleding te hoeven maken wordt aan de voorkant een camera aangebracht met aan de binnenkant een scherm.
De lopers die de reuzin voortduwen kunnen zodoende zien waar ze moeten lopen om Hildewaris veilig door de straten te manouvreren. Dit is de eerste reus op de wereld die zo wordt voortbewogen.
Begin 2009 wordt de aankleding en de techniek verder uitgewerkt en wordt voor de presentatie op Koninginnedag het straattheaterstuk ‘Wie van de twee’ gemaakt, gebaseerd op de lezing van Bas Aarts en geschreven door Hilda Duijvestijn. Koninginnedag 2009.
Aan de optocht die vanaf Museumbrouwerij De Roos rondom de Vrijthof langs de kerk en het gemeentehuis trekt nemen meer dan honderdvijftig personen deel plus de 6 reuzen van de gemeente Oisterwijk en Tilburg. In een bonte optocht met gildebroeders, koor, danseressen, muzikanten en toneelspelers wordt Hildwaris, de eerste reus van Hilvarenbeek, verwelkomd door enkele duizenden mensen. In de kerktoren speelt de plaatselijke bijaardier Gideon Bodden het Hildewarislied op de bijaard. Vanuit het Van Hirtumorgel in de kerk speelt de plaatselijke organist en begeleid het koor dat voor de kerkdeur staat opgesteld in middeleeuwse kledij, geflankeerd door de 3 reuzen van Oisterwijk en aan de andere kant door de 3 reuzen van de gemeente Tilburg. Voor de kerk wordt het theaterstuk opgevoerd en vervolgens vindt de doop plaats door Pastor Remmers. Daarna trekt de stoet verder naar het gemeentehuis voor de inschrijving in het gemeenteregister door wethouder Hendrickx. Het geheel wordt gefilmd en is op grote schermen voor de kerk zichtbaar.